Pajiştea cu narcise de la Băteşti, grădina cu flori a Banatului

 

La începutul lunii mai, 20 de hectare de teren se transformă într-un loc de poveste

Zona Făgetului deţine un loc inedit, de o inestimabilă frumuseţe. An de an, la începutul lunii mai, un câmp de circa 20 de hectare se transformă într-o imensă grădină cu flori. Declarată rezervaţie naturală de interes naţional pajiştea cu narcise de la Băteşti, se află la 800 m de Drumul National 68A, între oraşul Făget şi comuna Margina, pe partea dreaptă pe sensul de mers Lugoj – Deva. Anual, locul este vizitat de mii de curioşi şi are o poveste interesantă. “Este un loc apărut din neant, fiind greu explicabil de către experţi modul cum au apărut narcisele în această parte a judeţului. Bătrânii spun că ele datează de câteva secole, când după o luptă cu turcii s-au pierdut  foarte multe suflete. Atâtea suflete câte narcise sunt… Aceste flori au o caracteristică aparte, pentru că dacă le tai sau le rupi să le duci acasă, în maxim 24 de ore se ofilesc. Dacă scoţi bulbi şi încerci să-i plantezi în altă parte, nu cresc”, declara Dan Necşa, unul dintre făgeţenii care încearcă să protejeze poiana narciselor.

Arie neprotejată

Deşi este arie naturală protejată, locul nu este păstrat cum trebuie şi an de an se degradează pentru că nu există un proiect care să prevadă măsuri pentru stoparea fenomenului. Planul de management întocmit în urmă cu câţiva ani s-a pierdut prin sertarele Ministerului Mediului. “Personal m-am ocupat de problema pajiştii cu narcise de la Băteşti în perioada când deţineam funcţia de promotor local în cadrul Primăriei Făget. Din 2005 am reuşit să o trecem în administrarea primăriei. Am primit un aviz favorabil din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului, iar în 2007 s-a semnat un contract de custodie, lucru pe care fostul primar Dorel Covaci şi-l dorea încă din anul 2000. Am făcut un Plan de Management, însă nu a fost avizat de Ministerul Mediului datorită încurcăturii create prin înfiinţarea Agenţiei Naţionale a Ariilor Protejate, care ulterior a fost desfiinţată. Planul prevedea măsuri clare de protejare a pajiştei, pentru a nu mai intra oricine acolo, să incendieze terenul sau să pască vacile şi oile. După alegeri am fost îndepărtat din primărie şi de-atunci nu se mai ştie nimic de acel proiect”, declara fostul promotor local Dan Necşa.

Unică în judeţ

Zece din cele 20 de hectare cu narcise sunt proprietatea statului, iar celelalte aparţin localnicilor din Băteşti sau Făget. Oamenii ştiu că nu au dreptul să distrugă poiana, deoarece în caz contrar trebuie să suporte rigorile legii. Pajiştea cu narcise din Băteşti este rezervaţie naturală de interes national încă din anul 1995, alături de alte 13 rezervaţii din Timiş, dar este unica de acest fel din judeţ. 

Dumitru Toma

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: